Home Slovník pojmů
Slovník pojmů
Napsal uživatel Tomáš Michálek   
Sobota, 24 Červenec 2010 15:34

Slovník pojmů - RTG

Zde najdete stručné vysvětlení pojmů, vyskytujících se v textech.

 

 

 

Absorpce – Je v širším smyslu pohlcení, zeslabení záření pří jeho šíření se určitým prostředím, vyvolané například rozptylem. Odborněji je to fyzikální proces, při kterém je energie fotonu pohlcena látkou, například atomem, jehož valenční elektrony přecházejí mezi dvěma úrovněmi energie.


Densitometr – Je měřicí přístroj, který měří tzv. optickou hustotu, což je schopnost předmětu pohlcovat nebo propouštět světlo. Toho se dosahuje měřením, kolik ze známého množství světla projde skrz nebo se odrazí z měřeného předmětu.


Digitální subtrakční angiografie (DSA) – je speciální metodou ke zvýšení kontrastu, která spočívá v odečtení dvou snímků téže oblasti, lišících se přítomností a nepřítomností, či rozložením, kontrastní látky. Cílem subtrakce je zvýraznit anatomické struktury, které by na konvenčních rtg snímcích byly málo zřetelné, nevýrazné a těžko rozpoznatelné.


Elektron – Je jedna ze subatomárních částic, která se vyskytuje v atomovém obalu a má záporný náboj. V rentgenových zobrazovacích systémech jsou elektrony významné tím, že kinetická energie urychlených elektronů je přeměňována na energii rentgenového záření.


Emitovat – Vysílat, vydávat. V souvislosti s jevem zvaným termoemise rozumíme uvolňování elektronů s povrchu kovy. Ty se pak mohou volně pohybovat v prostoru.


Excitace – (neboli vybuzení) je fyzikální proces, při kterém dochází k přechodu energetického stavu atomu, molekuly či iontu na vyšší energetickou hladinu. K přechodu dochází např. absorpcí tepla či fotonu. Excitovaná částice se pak nachází v tzv. excitovaném stavu.


Expoziční čas – Expoziční čas vyjadřuje dobu, po kterou je objekt (snímací prvek) vystaven dopadu rentgenového záření.


Fantom – Fantomy jsou uměle vytvořené modely, které zjednodušeně nahrazují různé anatomické struktury v organismu.


Fixace – Upevnění, znehybnění objektu

Foton – V částicové fyzice je foton elementární částice, kterou popisujeme kvantum elektromagnetické energie. Bývá značen řeckým písmenem γ (gama). Všechny druhy elektromagnetického vlnění, od radiových vln po záření gama jsou kvantovány na fotony. Ty jsou popsány jejich vlnovou délkou, frekvencí, energií.


Koeficient útlumu – Určuje zeslabení intenzity rentgenového záření daným materiálem jednotkové tloušťky.


Liquid crystal display (LCD) – Displej z tekutých krystalů (toto označení se používá jen zřídka), je tenké a ploché zobrazovací zařízení, skládající se z určitého počtu barevných nebo monochromatických pixelů (obrazových bodů). Pixely jsou tvořeny molekulami tekutých krystalů, které reagují na přítomnost elektrického pole vyzařováním ve viditelné oblasti záření.


LP/mm – Počet párů čar na milimetr. Používá se pro vyjádření rozlišovací schopnosti u RTG. Jeden pár čar je modulací černé a bílé.


Modulace – je nelineární proces, kterým se mění charakter vhodného nosného signálu pomocí modulujícího signálu. Modulace se velmi často používá při přenosu nebo záznamu elektrických nebo optických signálů.


MTF – Modulační přenosová funkce je jednou z nejlepších charakteristik popisujících kvalitu přístroje. Při měření MTF funkce se posuzuje reprodukce kontrastu předlohy na záznamu v porovnání se samotnou předlohou v závislosti na prostorové frekvenci testovacího obrazce na předloze. Stanovování MTF se u RTG využívá zejména při měření s fantomy, aby byla zajištěna optimální kvalita zobrazovací soustavy.


Pixel (px) – Je zkrácením anglických slov Picture Element a představuje nejmenší jednotu digitální rastrové grafiky. Je to jeden svítící bod na monitoru, resp. jeden bod na obrázku, zadaný svou barvou a je možné ho jednoznačně identifikovat podle jeho souřadnic.


Radiologie - Radiologie je lékařský obor, který využívá ionizujícího záření k určení diagnózy či při léčbě nemocného. Pro radiologii je charakteristické, že využívá rentgenového záření nebo ionizujícího záření z uzavřených zářičů. Uzavřeným radionuklidovým zářičem je radionuklidový zářič, jehož úprava, například zapouzdřením nebo ochranným překryvem, zabezpečuje zkouškami ověřenou těsnost a vylučuje tak, za předvídatelných podmínek použití a opotřebování, únik radionuklidů ze zářiče.

Radioterapie – Je jedna z nejúčinnějších metod léčby onkologických onemocnění. Radioterapie se využívá především k léčbě zhoubných nádorů citlivých na ionizující záření. Cílem je zničení nádoru a co nejmenší poškození okolní zdravé tkáně.


Skiagrafie - je technika zobrazení lidských tkání, využívající rozdílnou hodnotu pohlcení procházejícího svazku rentgenového záření v různých tkáních. Ze získaného obrazu pak lze ohodnotit jednak vnitřní stavbu vyšetřovaného orgánu, jednak jeho případná poranění. V případě skiagrafie se obraz zachycuje trvale na rentgenový film, což umožňuje dosazení vyššího kontrastu, než u rentgenotelevizních systémů.


Skiaskopie – je zvláštní případ užití rentgenového zobrazení, kdy se obraz nezachycuje trvale, ale za pomoci zesilovače jasu obraz (RTG-TV zesilovač) je obraz převáděn do televizního zobrazovacího systému, což umožňuje snímání objektu v pohybu nebo šíření kontrastních látek objektem (tzv. radiofarmak) v reálném čase.


Spektrum – Spektrum elektromagnetického vlnění, je souhrn všech elektromagnetických vlnění, rozdělené do jednotlivých oblastí v závislosti na vlnových délkách daného vlnění.


Výpočetní radiografie (CR, nepřímá digitalizace) – je postup digitalizace rentgenového obrazu pomocí speciální paměťové fólie, která obraz vzniklý na fólii, převádí na elektrický signál, z něhož se pomocí počítače složí výsledný obraz.


 

 

Aktualizováno Pondělí, 09 Srpen 2010 19:42
 
Internetový portál RTG, Powered by Joomla! and designed by SiteGround Joomla Templates